Zenplanten | Woonplanten van mei

Bonsai, Ficus Ginseng en Dracaena lucky bamboo hebben krachtige vormen, groene kracht en een sobere uitstraling gemeen. Alle drie passen ze goed bij de groeiende belangstelling voor meer rust en zingeving in het leven. Daarnaast zijn het absolute blikvangers in de minimalistische interieurtrend die nog altijd aanhoudt. Zenplanten zijn makkelijk in het onderhoud, mooi om te zien en gezegend met een serene uitstraling die echt iets met hun omgeving doet.

BRON: BLOEMENBUREAU HOLLAND

Bonsai in het Japans betekent letterlijk ‘boom in pot’. Houtachtige planten worden door knippen en snoeien tot miniatuurbomen gecreëerd waarbij het uiterlijk wordt bepaald door de essentie van de plant. Voorbeelden van planten die zich voor bonsai lenen zijn Chamaecyparis, granaatappel, Crassula ovata en Carmona retusa. Momenteel zijn ficussoorten het populairst.

Ficus ginseng wordt gekweekt in het zuiden van China en in Maleisië. Op de karakteristieke stronk wordt een kleinbladige Ficus microcarpa geënt, die vervolgens in een bonsaivorm wordt gesnoeid. Die kan smal en hoog zijn, of juist breed en laag, afhankelijk van de snoeiwijze. Voor het meest esthetische effect mag de pot hooguit éénderde van de totale hoogte van de plant zijn.

Dracaena lucky bamboo is een opvallende blikvanger en verkrijgbaar met rechte en spiraalvormige takken, gevlochten, als mini-bamboebosje of als solostatement. Voor alle vormen geldt dat ze veel water nodig hebben, vandaar dat ze vaak worden aangebonden in een glazen schaal, vaas of andere vorm waarin het water zichtbaar is. Dit draait bij tot de zen-uitstraling van de plant.

Herkomst

Zenplanten als fenomeen vinden hun oorsprong aan het einde van de 14de eeuw, toen Zen boeddhisten sobere tuinen van uitzonderlijke schoonheid inrichtten om te mediteren. Centraal stond eerbied voor de natuur. De eenvoud is bedrieglijk: wie aan de gang gaat met Zenplanten, ziet al snel dat ze diepte op een locatie brengen en steeds interessanter worden.

Verzorgingstips consumenten 
  • Alle Zenplanten staan graag op een lichte plek, zonder volle zon.
  • Bonsai en Ficus Ginseng hebben graag een lichtvochtige kluit zonder voetbad. Dracaena lucky bamboo mag altijd in een laagje water staan.
  • Eens in de drie, vier weken wat plantenvoeding volstaat.
  • Worden Zenplanten te groot, dan kunnen ze worden teruggesnoeid.
  • Zakt de temperatuur niet onder de 15°C, dan kunnen deze planten ook het terras op.
Verkoop- en presentatietips Zenplanten

Een aantrekkelijke en toepasselijke manier van Zenplanten presenteren kan de verkoopsnelheid aanzienlijk verhogen. Denk aan een waterpartijtje, Oosterse beelden, LED-kaarsen met een bewegende vlam of een voorbeeld van een plantenaltaar als inspiratie. En geef de planten een beetje ruimte tegen een lichte effen achtergrond, zodat de bijzondere vormen extra mooi uitkomen. Kies als basismateriaal glanzend zwart keramiek of rustiek bruin met glazuur, om het rustig en puur te houden. Belichten met geeltonen in plaats van wit licht voorkomt dat het te koel wordt.