Cyclaam | de woonplant van november

Herkomst

Cyclaam is al heel lang bekend als sierplant en behoort tot de sleutelbloemfamilie. De soort die in het wild voorkomt in de bossen en op steenachtige berghellingen rond de Middellandse Zee van Spanje tot Iran is de oervorm van de kamerplanten van nu. Filosoof Plato omschreef de plant al in de 4de eeuw voor Christus. In Europa arriveerde Cyclaam in de 16e eeuw en werd onder andere in de botanische tuinen van de Engelse koningin Elisabeth gekweekt. Daarna raakte de bloeier even uit beeld, maar raakte in de 19de eeuw weer in de mode dankzij de Romantiek en is sindsdien nooit meer verdwenen.

 

Waar let u op bij de inkoop van Cyclaam?

 

  • Naast kleur en bloemvorm is het verstandig om te controleren of de aanboden planten specifiek woonplanten zijn of patiocyclamen.
  • Cyclaam wordt aangeboden in verschillende potmaten, van mini tot reus. Let in alle gevallen op een mooie ronde volle opbouw, het aantal bloemen per plant, de rijpheid en het aantal knoppen wat zich ónder het bladerdek heeft ontwikkeld en voor een lange doorbloei kan zorgen.
  • Bij inkoop moet de plant vrij zijn van ziekten en plagen. Botrytis uit zich in zwarte spikkels op de bloemen (pokken) of tussen het blad smeulende plekken (hartrot). Controleer of de planten niet te lang te dicht op elkaar hebben gestaan en zorg dat bloemen en blad nooit vochtig of nat worden door water geven, condensatie of te hoge luchtvochtigheid. Schoon en droog werken, de planten niet te dicht op elkaar plaatsen en uit de hoezen halen is belangrijk om Botrytis te voorkomen.
  • Wanneer de bloemen of het blad beschadigd of onzuiver zijn, komt dit vaak door transport of opslag. Ook kunnen er uitgebloeide bloemen aan de plant zitten of kan de plant slap hangen door watergebrek. Geel blad wijst op te natte óf te droge omstandigheden. Cyclamen kunnen goed tegen een koele temperatuur, mits die boven het vriespunt blijft.

 

Verzorgingstips voor consumenten

  • Cyclaam staat graag koel en licht en houdt niet van volle zon of verwarmingsbronnen in de buurt.
  • Het is een stevige drinker, hou de kluit lichtvochtig. Cyclaam drinkt het liefst zelf een portie water op kamertemperatuur op uit een schotel die daarna kan worden weggenomen. Als de plant weer water nodig heeft, geeft hij dit zelf aan door een beetje te gaan hangen.
  • Pluk uitgebloeide bloemen regelmatig uit de plant om nieuwe knoppen te stimuleren om open te gaan.
  • Om de bloei lang en rijk te houden, is een keer per 3 weken plantenvoeding aan te raden.

 

BRON: BLOEMENBUREAU HOLLAND