Roos | Bloem van februari

De herkomst van de roos

De Grieken, Romeinen en Egyptenaren ontdekten vele duizenden jaren geleden de schoonheid van de romantische roos. Helaas moesten wij wachten tot de zestiende eeuw. Sindsdien groeit de populariteit van de roos non-stop en komen er ieder jaar weer nieuwe soorten bij. Het is duidelijk: van de roos zijn we nog lang niet af.

Kleuren en vormen van de roos

Rood, wit, geel, roze, paars, oranje en groen. Tweekleurig of meerkleurig. Groot, klein, korte steel, lange steel. Bij een romantische bui ontstaat er al snel een luxeprobleem, want er is overdreven veel keuze. En elk jaar komen er weer tientallen nieuwe variëteiten bij. Bij sommige is het hart van de roos zelfs groen; dit ‘grashart’ is eigenlijk de bloembodem die door de bloem heen groeit.

Verzorging van de roos

Geef rozen een schone vaas met schoon water. Voeg snijbloemenvoeding aan het water toe voor een langere houdbaarheid. Snij of knip de stelen 3-5 cm schuin af met een scherp en schoon mesje. Laat de doorns, indien mogelijk, aan de stelen zitten. Vul de vaas regelmatig bij met kraanwater. Zet je rozen ten slotte niet op de tocht, in de volle zon, bij de kachel of naast de fruitschaal.

Symboliek van de roos

De hartvormige blaadjes staan voor liefde en vertrouwen en de doornen geven aan dat de liefde niet altijd over rozen gaat. Vooral rode rozen zijn onlosmakelijk verbonden met de liefde, maar wist je dat iedere kleur een eigen betekenis heeft? Rood: liefde en respect. Wit: echte liefde, puurheid, waardigheid, reinheid. Roze: geluk, dankbaarheid, zuiverheid. Oranje: verlangen, waardering, sympathie. Geel: intieme vriendschap, verbondenheid. Ook combinaties van kleuren en combinaties met andere bloemen hebben een betekenis. Met een witte en rode roos samen spreek je bijvoorbeeld de wens uit om altijd samen te zijn. Rozen in een boeket symboliseren dankbaarheid en één roos in een groot boeket staat voor: jij bent degene van wie ik hou, jij bent het voor mij! Wat wil jij vertellen met rozen?