Lelie | De bloem van juli

De herkomst van de lelie

Lelies zijn niet alleen veelzijdig qua kleur, vorm en grootte, maar ook wat betreft hun herkomst. In het wild is de lelie te vinden in Korea, Japan en delen van Siberië, maar ook dicht bij de evenaar, in India. In Europa is zij inheems in de Kaukasus, de Balkanlanden, Griekenland, Polen, de Alpen en de Pyreneeën. Ook in de meeste Amerikaanse staten komt ze in het wild voor, met uitzondering van het zuidwestelijke deel van de Verenigde Staten. De lelie is dus echt een wereldreiziger!

Kleuren en vormen van de lelie

De steel met meerdere bloemen is een opvallende verschijning in verschillende kleuren, vormen en grootten. Van sereen wit en rustig roze tot opvallend rood, geel, paars en oranje. Met strepen, randjes of stippen. Er zijn enkel- en dubbelbloemige lelies en zelfs stuifmeelloze variëteiten. De bloemen kunnen een doorsnee hebben van 7 tot wel 25 centimeter. Sommige hebben ook heel langgerekte kelken.

Verzorgingstips

Geeft u onderstaande tips mee aan uw klanten? Dan genieten ze optimaal van hun lelies.
– Kies een schone vaas en vul deze met kraanwater op kamertemperatuur.
– Voeg snijbloemenvoeding aan het water toe voor een langere houdbaarheid.
– Snij of knip de bloemstelen 3-5 cm schuin af met een scherp en schoon mesje of een snoeischaar.
– Zorg dat er geen blad in het water hangt.
– Zet lelies niet op de tocht, in de volle zon of bij de verwarming.
– Vul de vaas regelmatig bij met kraanwater.
– Hou rekening met de soms sterke geur van lelies.
– Zet lelies niet in de buurt van een fruitschaal. Fruit scheidt ethyleengas af en dit zal de bloemen sneller doen verouderen.
– Eventuele stuifmeelvlekken zijn te verwijderen door ze voorzichtig met een stukje plakband weg te halen. Voorkom wrijven, dit geeft lelijke vlekken.

 

BRON: BLOEMENBUREAU HOLLAND