Freesia | Bloem van februari

De herkomst van de freesia

Het knolgewas freesia werd ‘ontdekt’ in Zuid-Afrika, waar het ‘Kaaps lelietje-van-dalen’ werd genoemd. De bloem kreeg de naam ‘freesia’ rond 1830 van de Zuid-Afrikaanse botanicus Ecklon, die haar naar zijn vriend, de Duitse arts F. Freese, noemde. Wist u dat de bloeiwijze van een freesia een kam wordt genoemd, vanwege alle bloemknoppen die zo netjes op een rijtje staan?

Kleuren, geuren en vormen van de freesia

De knol van de freesia vormt onder de grond kleine knolletjes, die kralen genoemd worden. Zo’n kraaltje groeit uit tot een volwaardige knol en uiteindelijk tot een kam met bloemen, die ieder huis extra stijl geeft. En zelfs in een vaas groeit de freesia nog vrolijk door! De freesia is enkel- of dubbelbloemig en is er in de kleuren wit, geel, oranje, rood, blauw, roze en paars. Maar kan ook tweekleurig of meerkleurig zijn. Veel variëteiten hebben een heerlijke zoete geur, die de freesia’s extra aantrekkelijk maken.

Verzorgingstips voor de consument

Geeft u onderstaande tips mee aan uw klanten? Dan genieten ze optimaal van hun freesia’s.
• Kies een schone vaas en vul deze met kraanwater op kamertemperatuur.
• Voeg snijbloemenvoeding aan het water toe voor een langere houdbaarheid.
• Snij of knip de bloemstelen 3-5 cm af met een scherp en schoon mesje of een snoeischaar.
• Zet freesia’s niet op de tocht, in de volle zon of bij de verwarming.
• Vul de vaas regelmatig bij met kraanwater.
• Zet freesia’s niet in de buurt van een fruitschaal. Fruit scheidt ethyleengas af en dat zal de bloemen sneller doen verouderen.

Symboliek

De freesia staat symbool voor onvoorwaardelijke liefde. Traditioneel geeft iemand witte freesia’s aan zijn of haar echtgenoot na zeven jaar huwelijk, als herinnering aan pure, echte liefde. De heerlijke geur van de bloemenkam geeft hier nog een extra dimensie aan. De freesia symboliseert daarnaast onschuld.

BRON: BLOEMENBUREAU HOLLAND